Přísně tajné ostudy

Naše historie je plná příběhů, na které nejsou jejich aktéři hrdí. Čím mocnější jsou tito aktéři, tím hlouběji jsou tyto příběhy zastrkané.

Jak to, že v Černobylu otevřeně ukazují následky jaderné havárie odborné veřejnosti, ale i turistům, zatímco v Jaslovských Bohunicích se kvůli jiné havárii nesmí natáčet ani v informačním středisku? Jak důsledně byl zameten příběh, ve kterém se Komunistická strana Československa těsně před únorem proměnila v teroristickou organizaci?

Kam se propadli záhadní američtí parašutisté, kteří „brutálně přepadli“ vojenskou jednotku na vrchu Praha? Jak moc uvěřil federální ministr vnitra na existenci červené rtuti a kamene mudrců, že byl kvůli tomu ochotný přepadnout vojenské letiště?

Proč se v 16. století rovnalo zvolení olomouckým biskupem rozsudku smrti? Jak se bájný londýnský démon dostal až do ulic Jičína a proč kradl spodní prádlo?

Kapitoly:

Československý Černobyl – První československá jaderná elektrárna byla po dvou nehodách v sedmdesátých letech odstavena. Tím ale začala druhá, temnější, kapitola její existence. Kapitola, která v některých parametrech snese srovnání s Černobylem. Nikdo se o ní ale nešíří.

Rudý teror v Olomouci – Kapitola z dějin, kterou minulý režim tajil ze všech nejvíce. Šlo odvrátit „vítězný únor“ kdyby se zjistilo, že komunistická strana je ve skutečnosti teroristická organizace?

Krvavé posvícení a císařský vrah – Případ císařského levobočka, který otřásl českokrumlovským panstvím.

Verdun v Brdech – Je to ta nejtajemnější bitva československé lidové armády, co se kdy odehrála. Posádka radaru v Brdech, o který mimochodem na počátku nového tisíciletí projevili zájem Američané, se jedné letní noci roku 1951 o něj utkala – s Američany. Anebo ne? Jak to vlastně bylo?

Operace Ludvík a zpackaný hon na Banderovce – Když se řekne Pohraniční stráž, nejčastěji se pamětníku vybaví pohraniční ploty, nabité elektrickým proudem, minová pole a zátarasy, se samopaly ozbrojenými hlídkami, připravenými okamžitě pálit po všem, co se hne. Jenže skutečnost je daleko barvitější a o okamžiky, na které pohraničníci nemohou být rozhodně pyšní, rozhodně není nouze.

Operace festival, aneb když se Pohraniční stráž stala pašeráckým gangem – Úkolem Pohraniční stráže bylo už od jejího vzniku zabezpečit neprostupnost státní hranice. Hned na počátku existence této ozbrojené složky nastala opačná situace – soudruzi se stali pašeráky.

Když StB kradla mrtvoly – K jedné z nejhorších průmyslových havárií u nás došlo 19. července 1974 v Záluží u Mostu. Byla to nejsilnější exploze na našem území za celou historii. Neštěstí bohužel provázel i podlý podraz na rodiny obětí z dílny StB, které se pravdu dodnes nedozvěděly.

Federální honba za kamenem mudrců – Lidská blbost je věčná a něco jako sametová revoluce ji nemůže ohrozit. A tak se srpnu 1991 odehrála pozoruhodná akce, která pozornosti pod nánosem jiných událostí unikla. Přepadení letiště v honbě za bájnou látkou si vznikající demokratický režim za rámeček dát nemohl.

Případ vraždícího kanovníka – Na půdě olomouckého biskupství řádil sériový vrah v sutaně. Jeho oběťmi byli především biskupové a kandidáti na tento post. Pojďme spolu znovu odhalit neslavný konec vraždícího preláta.

Případ zhmotnělého démona – Pokud se vydáte po stopách nějaké pověsti, obvykle na konci narazíte na něco reálného. Případ bájného péráka, legendy, jež děsila Protektorát Čechy a Morava, se na přelomu 60. let nečekaně zhmotnil v Jičíně. Byl z masa a kostí a šlo mu nejprve o spodní prádlo. Poté „přitvrdil“.

Heil Masaryk! …totiž pardon, heil Stalin! – I Československo mělo svou malou bolševickou revoluci. Odehrála se v létě roku 1919 a zosnovali ji legionáři, kteří vlastně vůbec nebyli legionáři. Diktaturu proletariátu nastolili v jediném městě na jediný den.

Americký zpravodajský přepad Československa – Když v únoru 1946 odvezli Američané štěchovický archiv, byl z toho mezinárodní skandál. Jenže v pozadí jednoho transportu dokumentů se odehrála daleko větší akce. Její okolnosti vycházejí najevo až nyní.

Knihu můžete získat v knihkupectvích, anebo v našem eshopu.

 



Comments are closed.