Švýcarsko: Když chcete spatřit to nejzajímavější

Výhled z Malého Matterhornu. Foto: Jaroslav Mareš

Po shlédnutí švýcarských  reportáží se množí dotazy, kam vyrazit po stopách našich výprav. Zde je přehled toho nejzajímavějšího ve Švýcarsku, co mohu doporučit.

1) „Turistov“

Švýcarsko má mnoho turistických „must see“ cílů, které pomalu úpí pod nápory fotekchtivců. Je jen na vás, jestli se do tohoto druhu turistiky zapojíte. Pokud do toho půjdete, zde je pár našich zkušeností.

Rigi bahn

Nejstarší ozubnicové dráhy na světě, vedoucí na vrchol hory Rigi. Píšu dráhy, protože až donedávna sem vedly dráhy dvě-konkurenční. Jedna z Goldau, druhá z Vitznau. Doporučuji zkusit tu druhou – jednak kvůli hezčím výhledům, dále uvidíte technický unikát – elastickou výhybku, při jejím přestavování se ohýbají koleje jako by se nechumelilo, přestože se nechumelí.

Stránka provozovatele: https://www.rigi.ch/en

Pilatus bahn

Když postavili na jednom břehu Lucernského jezera zubačku, řekli si na protějším, že ji postaví také. A rozhodli se je trumfnout ve sklonu kolejí. A tak je Pilatus bahn nejstrmější zubačkou světa. Pokud budete mít štěstí na počasí, je z vrcholu nádherný výhled takřka na celé Švýcarsko. Pokud se chceter vyhnout hodinám čekání či odmítnutí pro naplněnou kapacitu, nakupte jízdenky přes internet.

Stránka provozovatele: https://www.pilatus.ch/en/

Jungfrau

Nejvýše položená železniční stanice Evropy Jungfraujoch – místo, které je turistickým magnetem číslo 1. Opět doporučuji nákup jízdenek dopředu. Pokud přežijete bitvu o místa, užijete si nádherné výhledy a můžete se projít po ledovci – doporučuji, když už tam budete.

Stránka provozovatele: https://www.jungfrau.ch/en-gb/jungfraujoch-top-of-europe/

Schilthorn a Piz Gloria

Volba číslo 2 pro ty, kdo nemají nervy na Jungfrau – vyhlídková restaurace Jamese Bonda. Místo teď prochází náročnou přestavbou – snižuje se počet lanovkových přestupů je třeba se trochu obrnit trpělivostí. Cestou na konec údolí je možné si prohlédnout Staubašský vodopád – doporučuji.

Stránka provozovatele: https://schilthorn.ch

Malý Matterhorn

Další z ohromujících scenerií a výhledů: Lanovková výprava na Malý Matterhorn spojená s výhledy (pokud počasí dovolí) na Matterhorn velký. Cesta na celý den, už jen kvůli tomu, že do výchozího bodu v Zermattu nesmí vjíždět automobily a poslední část cesty budete muset jet vlakem.

Čtěte dále:  Tajemný prsten Petra Voka z Rožmberka - záhada rozluštěna

Stránka provozovatele: https://www.zermatt.ch/en

Landwasser brücke. Foto: Jaroslav Mareš

2) Pro šotouše:

Rhétská železnice

Jednou z nejmalebnějších železnic na světě je Rhétská železnice. Pokud se nerozhodnete s ní cestovat. doporučuji prohlédnout si ji z několika velmi fotogenických míst. Jedním z nich je údolí Ruinaulta, kde najdete mnoho vyhlídek.

Lokace: 46.8037394N, 9.3394878E

Součástí trati je i slavný Landwasser brücke, kde vyjede vlak z tunelu a octne se na vysokém viaduktu. Jedno z nejvíce fotografovaných míst.

Lokace: 46.6806128N, 9.6735808E

Když už budete v údolí říčky Albula, doporučuji popojet ještě trochu do kopce a podívat se na zdejší spirálové tunely, po kterých vlak stoupá až skoro do sedla průsmyku. Jedním z nejhezčích je dvojice spirálových tunelů pod stanicí Preda.

Lokace: 46.5940492N, 9.7600553E

Zubačka do Andermattu

Průsmyk Oberalppass je pro automobily průjezdný pouze v létě. Po zbytek roku se přes něj dostanete pouze zubačkou Matterhorn Gotthard bahn. Nad městečkem Andermatt zubačka šplhá po strmém kopci.

Lokace: 46.6417625N, 8.6130644E

Zubačka z Andermattu

„Odbočka“ Matterhorn Gotthard Bahn z Andermattu do Goschenenu. Nejhezčí místo je Ďáblovo údolí. Skvělé i na procházku. Výhledy s mašinkami výborné.

Lokace: 46.6465797N, 8.5903408E

Pod průsmykem Furka

Rovněž Furka pass se dá projet autem jen v létě. Nedá-li se projet autem, dá se projet autem na vlaku tunelem pod průsmykem. Vlaky jezdí pravidelně mezi stanicí Realp a Oberwald. Rezervace není nutná, přijedete, zaplatíte jízdné a najedete na vlak.

Pod hlavním masivem Alp

Pokud vás cestování autem na ložné ploše vlaku neomrzelo, projet se můžete i autovlakem z Goppensteinu do Kanderstegu – z údolí Rhony k údolí Interlaken – vlak vás proveze starým Lötschberským vrcholovým tunelem.

Jedno z děl gotthardské pevnosti. Foto: Jaroslav Mareš

3) vojenské pevnosti

Gondo

Jsou jich stovky a navštívit se dají jen některé. Bez průvodce je to například tvrz Gondo v Simplonském průsmyku. Pevnost má bohatou historii a navštívit se dá celoročně. Jen musíte dát pozor, aby vás nesrazil cyklista – tvrzí vede cyklostezka, protože jinudy není místo.

Lokace: 46.6465797N, 8.5903408E

San Gottardo

Jedna z největších a nejpozoruhodnějších pevností, střežících Gotthardský průsmyk. Na prohlídku si vyčleňte dostatek času – půjdete a pojedete podzemím dlouho a daleko.

Čtěte dále:  Voděradský Stonehenge: Opracované kameny, které nedávají smysl

Stránka provozovatele: https://en.sasso-sangottardo.ch

Chillon

Veselá pevnost na břehu Ženevského jezera. V čem je veselá tu nebudu prozrazovat, protože video z ní ještě nebylo publikováno. Návštěva bude bavit i děti, protože vojáci si ze sebe umí udělat srandu.

Stránka provozovatele: https://www.fortdechillon.ch/en/welcome.html

Uvnitř dolu Goppenstein. Foto: Jaroslav Mareš.

3) Podzemní doly

Solný důl Bex

Nenáročné – pro turisty s dětmi – zajedete důlním vláčkem kilometry hluboko do hory a prohlédnete si staletí vývoje těžby soli. Doporučeno pro všechny, kdo se nechtějí umazat.

Stránka provozovatele: https://salina-helvetica.ch/en/salzbergwerk-von-bex

Důl Kaltenberg

Na úbočí Turtmanntal je jeden z nejvýše postavených dolů v Alpách. Jeho návštěva je pro náruživější turisty, kterým nevadí, že je to od parkoviště k dolu samotnému 10 kilometrů stoupání a 600 výškových metrů. V dole samotném je trochu obtížnější pohyb – helma a světlo jsou nutné a počítejte s tím, že se zamažete. Odměnou vám budiž neuvěřitelné výhledy a také jinde nedochované dřevěné koleje z konce 19. století.

Lokace parkoviště: 46.1859178N, 7.6965917E

Lokace dolu: 46.1828222N, 7.6830078E

Důl Goppenstein

Druhá lokace pro horské šílence. Opět 600 metrů výškových na necelých dvou kilometrech – neujdete je ale o moc rychleji než 10 kilometrů ke Kaltenbergu. Poslední část cesty je „suťák“, doporučit lze jen skutečně zdatným bez závratě. Opět helma i osvětlení nutné.

Lokace parkoviště: 46.3636997N, 7.7578425E

Lokace dolu: 46.3657606N, 7.7667636E

Trip na „Trip“. Foto: Jaroslav Mareš

4) Vodní kanály

Gredetsch

Jedna z opomíjených zajímavostí Švýcarska – vodní kanály vysekané na úbočích hor, kterými Švýcaři sváděli vodu z potoků na pastviny. Vodní kanál Gredetsch můžete pojmout jako okružní cestu – nejen tam a zpět, ale zpáteční cestu můžete projít modernějším tunelem, který vodu svádí dnes – světlo nutné.

Lokace: 46.3228186N, 7.9401678E

Trip

Velmi obdobná lokace „o kopec dál“ – stará vodní trasa po úbočích, nová tunelem skrz horu. Narozdíl od Gredetsch nelze doporučit dětem a lidem se závratí. Některá místa stezky jsou pro nešiky o ústa.

Lokace: 46.3201958N, 7.8750331E

Gestelnburg

Pokud vás neodradil ani Trip, můžete vyzkoušet ještě o něco náročnější trasu od vesničky Gestelnburg k horní části průrvy Jolischlucht. Nejen že vás čeká ještě o něco dobrodružnější stezka, ale než se na ni dostanete, zastoupáte si obligátních 600 metrů výškových.

Čtěte dále:  Hrabě Dracula pocházel z Čech: Kdo to byl a proč ho autor románu přestěhoval

Lokace parkoviště: 46.3144439N, 7.7810781E

Grande Dixence. Foto: Jaroslav Mareš

5) Přehrady

Emosson

Druhá nejmohutnější přehrada ve Švýcarsku, těsně u hranice s Francií – výprava nenáročná, skvělá i pro šotouše – nejprve pojedete lanovkou, potom důlním vláčkem a potom speciálním výtahem.

Stránka provozovatele: https://www.verticalp-emosson.ch/en/index.htm

Grande Dixence

Nej nej a nej přehrada – 285 metrů vysoká hráz vysoko v horách, 400 milionů kubických metrů vody. Od parkoviště pod úpatím se můžete nechat nahoru dopravit lanovkou. Pokud přijedete v příznivou část roku, můžete prozkoumat část podzemních tunelů používaných při výstavbě giganta.

Lokace parkoviště: 46.0840567N, 7.4046886E

Jeskyně svatého Beatuse. Foto: Jaroslav Mareš

6) Jeskyně a díry

Beatus

Jedna z nejslavnějších, na břehu Thunského jezera. Jeskyně, kterou protéká horká bystřina a ve které poustevničil svatý Beatus, něco na způsob zdejšího Cyrila a Metoděje v jednom.

Stránka provozovatele: https://www.beatushoehlen.swiss/en

Jeskyně víl

Jedno z nejoblíbenějších podzemí mezi dětmi. Víc než půl kilometru dlouhá cesta do nitra hory, zakončená kavernou s podzemním vodopádem. Pro děti ozvláštněno rozmístěnými vílami.

Stránka provozovatele: https://www.grotteauxfees.ch/cms/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&lang=en

Jeskyně svatého Leonarda

Největší podzemní zpřístupněné jezero Švýcarska. Objevili ho když kopali vinné sklepy. Prozkoumat můžete i s dětmi, prohlídka je na lodičkách.

Stránka provozovatele: https://lac-souterrain.com/en/

Tamina schlucht. Foto: Jaroslav Mareš

7) Soutěsky a příroda

Tamina schlucht

Velmi fotogenická soutěska s mnoha vodopády, zakončená speciálně nasvícenou jeskyní. Pro znavené je možné využít i autobusovou dopravu.

Lokace parkoviště: 47.0000672N, 9.5005997E

Durnand

Nádherná soutěska vhodná pro příznivce schodů nedaleko Martigny. Vysoce sevřené a pěkné místo, připravte si pevné boty.

Stránka provozovatele: https://gorgesdudurnand.ch/en/

Aareschlucht

Místo, kde se řeka rozhodla, že si prorazí cestu skrz horu. Sevřená průrva s řekou pod vašima nohama.

Stránka provozovatele: https://aareschlucht.ch

autor: Jaroslav Mareš


Comments are closed.