• News
  • Do novinářů se ve Vonoklasech kope snadno

    Posted on by Jaroslav Mareš

    Představte si, že stavíte dům. Na úřadech vám stanoví podmínku, že dům musí být minimálně šest metrů vysoký. V souladu s podmínkami ho postavíte. Dva roky po vybudování schválí obec územní plán, podle kterého mohou být domy vysoké maximálně pět metrů a každý rok je povinné je v rámci pozemku dům přestěhovat. Po dalších deseti letech vás obec nahlásí stavebnímu úřadu. Ten je územním plánem vázán a vyzve vás, abyste svůj dům upravili v souladu s územním plánem.

    Tento absurdní příběh se odehrává ve Vonoklasech u Prahy. Nejde o rodinný dům, ale o ohradníky u pastvin. Je to tím bizarnější, protože tyto ohradníky nejsou dle rozhodnutí středočeského kraje oplocením, a tedy ani stavbou. Přesto jejich odstranění nařídil stavební úřad.

    Natočil jsem o případu reportáž. Starosta Vonoklas nejprve přivítal možnost se vyjádřit, aby ji poněkud podcenil, když na konkrétní dotazy nebyl schopen konkrétně odpovědět. Po odvysílání reportáže se mu reportáž nelíbila. Namísto věcné polemiky a připomínek se rozhodl veřejně vylít kýbl špíny na naši redakci ve formě obvinění ze záměrné manipulace, překrucování a dalších jedovatých uplivnutí.

    Na ječení potrefených hus jsem zvyklý. V tomto případě byla ovšem překročena elementární míra lidské slušnosti, a tak jsem se rozhodl ke zveřejněnému plivanci přidat nejen věcnou reakci, ale i přesný přepis rozhovoru se starostou, abyste si sami mohli udělat představu, v jakém duchu probíhal a jak se starosta s jasnými dotazy vyrovnal.

    Článek s reportáží najdete zde.

    Starostova „otevřená reakce“ je zde.

    K „otevřené reakci“ několik poznámek na vysvětlenou:

    1) Připomínky k reportáži jsou nekonkrétní, nepodložené, jde spíše o osočování. Příklady:

    „Byla později zveřejněna zcela jednostranně zavádějící reportáž na TV Seznam a doprovodný článek pana Mareše na internetových stránkách Seznamzprávy.cz, který překroucením faktů uvedl celou věck manipulativní „dokonalosti““

    – Jaká fakta byla překroucena? V čem spočívá manipulace? Nic z toho není uvedeno.

    „Celá reportáž je tak jen jakousi informační mlhou, ze které „vyčnívají“ zavádějící a nedůležité informace o výškách ohrad, ironické poznámky o 10 cm, které o něčem rozhodují a celkové konstatování, že vše je jen nesmyslné bazírování úřadů na detailech a „chudák“ zemědělec, kvůli této nesmyslnosti musí rušit chov.“

    – Jaké informace obsažené v reportáži jsou zavádějící a nedůležité? Zásadní problém spočívá v tom, že zemědělec vybudoval ohradníky v roce 2009 podle tehdy státními úřady stanovených podmínek – Výška minimálně 141 cm. Pozdější územní plán mu nyní nařizuje využívat jen určitou část pozemků a porušovat původní podmínky, se kterými je v přímém rozporu.

    „Skutečné důvody a fakta jsou potlačovány a v komentářích autorů jsou do popředí uváděny zdánlivě „důležité“ banality jako je např. výška ohrad, které stavěny do kontrastu s emotivním rušením chovu jistě sympatických zvířat spolehlivě navádějí diváka nebo čtenáře co si má o celé kauze myslet.“

    – Jaké důvody a fakta byly potlačovány? Naopak starosta při rozhovoru na konkrétní dotazy nebyl schopen odpovědět. Možno doložit přepisem rozhovoru i nahrávkou.

    – Na základě „banality“ jako je výška ohrad nařídil stavební úřad ohrazení odstranit a přinutil zemědělce k likvidaci chovů.

    2) Starosta záměrně zamlčuje zásadní fakta v případu. Příklad:

    „spol. Kukburg při svém soukromém podnikání již 10 let porušuje zákonná pravidla území Vonoklas, které spadá do chráněné I. a II. zóny rezervace CHKO (chráněná krajinná oblast) Český Kras“

    – je zde uplatňován retroaktivní přístup: územní plán byl schválen až po vybudování ohrad. S trochou fantazie je to jako kdyby například na Karlštejně před deseti lety v územním plánu určili místo s vystavěným hradem jako smíšenou zeleň a nyní stavební úřad nařídil NPÚ zboření hradu, protože z územního plánu nelze udělit výjimky a starosta Karlštejna volal že obci „konečně došla trpělivost s nepřizpůsobivým majitelem hradu.“

    – je sporné, zda je stavební úřad oprávněn ve věci rozhodovat, pokud sám potvrzuje, že mobilní zemědělské ohrazení není plotem, tedy stavbou

    – je zde otázka míry ochrany soukromého vlastnictví, starosta potvrzuje, že podněty začal podávat poté, co se místní po pozemcích ve vlastnictví či pronájmu Sittlerových nemohli procházet

    3) Starosta se sám dopouští manipulace, když prezentuje své domněnky a dojmy jako objektivní fakta. Příklad:

    „Možná by stálo za to zmínit také fakt, že spol. Kukburg vždy považovala obec za obtěžující organizaci, která jí stojí v cestě a proto s ní vedla bezvýsledně nesmyslné dlouholeté soudní i jiné spory, ať už byl v jejím čele kdokoliv.“

    – pokud se jedná o „fakt“, lze ho doložit. Vyzval jsem proto starostu prostřednictvím datové schránky k doložení údajného „faktu“. Zprávu převzal, dosud neodpověděl. Update pondělí 11:20: Starosta odpověď poslal, deklarovaný fakt ovšem nedoložil. Zde najdete starostovu odpověď, zde mou reakci.

    Tolik ke zveřejněnému hanopisu. Abyste si mohli udělat představu, jakým způsobem byl rozhovor veden a jakým způsobem starosta reagoval, vytvořil jsem kompletní přepis rozhovoru včetně formulovaných otázek. Přepis rozhovoru najdete zde. Jako novinář mám svědomí naprosto čisté a chtěl bych tu veřejně slíbit, že případ budu sledovat dál. Do Vonoklas se tak s kamerou vrátím skoro jistě.


  • Pořízeno v květnu za Vaše příspěvky

    Posted on by Jaroslav Mareš

    V průběhu měsíce května jsem čekal a stále čekám na doručení platební karty. Kartou chci platit především kvůli tomu, že rovnou na výpisu z transparentního účtu uvidíte, jak a kam byly peníze investovány. Hlavní nákup tak byl mikroport a klopový mikrofon. Je to druhý bezdrátový set, který mám a který chci použít pro streamy. Tedy až najdu vhodnou externí zvukovou kartu, protože jak se ukazuje, propojení portu přes telefon není to pravé ořechové. Děkuju


  • Pořízeno za vaše příspěvky: Stativ a rozbočovač

    Posted on by Jaroslav Mareš

    Pořízeno za vaše příspěvky: Stativ a rozbočovač

    Pracuji na vybavení na živé streamy. Takže jsem pořídil stativ pod kamerku/LED panel a rozbočovač, protože mám na notebooku jen dva USB porty. Což na dvě kamery a externí klávesnici nevychází. Děkuju!

    Všechny pohyby na transparentním účtu můžete kontrolovat tady. Číslo transparentního účtu je 2501796544 / 2010. Veškeré příspěvky budou věnovány na vybavení a na bádání.


  • Transparentní účet založen

    Posted on by Jaroslav Mareš

    Po několika opakovaných výzvách při živých vysíláních na Youtube od sledujících, kteří nejsou technicky vybaveni na věnování donatů jsem se rozhodl, že vám i sobě vyjdu vstříc.

    Pokud trváte na tom, že mě chcete podpořit, můžete k tomu použít transparentní účet u Fio banky. Jeho číslo je 250 179 6544 / 2010. Je to účet, na který můžete kdykoliv nahlédnout zde.

    Všechny příspěvky použiju na další natáčení, až to půjde, tak na natáčení v zahraničí, když jsem musel některé cesty odložit. Všechny vynaložené prostředky budu dokladovat v novinkách na svém webu.

    Chtěl bych dodat, že neplánuji žádný „placený obsah,“ všechno co natočím, hodlám i nadále zveřejňovat všem a případné příspěvky beru jako vyjádření podpory v mé práci.

    Ještě jednou děkuju za podporu a za všechny ohlasy.


  • Srážka s blbcem a přání k nejen Vánocům

    Posted on by Jaroslav Mareš

    Aneb když je s váma někdo rychle hotovej…

    Společně s každou reportáží pořadu Záhady Josefa Klímy odevzdávám i textový článek. Po odvysílání reportáže se publikuje na webu i s uloženým videem. Při publikování občas editor něco připíše, něco ubere. Když se publikoval text k případu člena Stráže obrany státu, který se na přelomu září a října 1938 stal obětí henleinovců, objevilo se v diskuzi na Facebooku stručné zhodnocení mých novinářských schopností:

    on: Když si tehdy, na sklonku září 1939, velitel všiml, že se Freikorps snaží hlídku obklíčit, dal rozkaz k ústupu. Při ústupu byl František Karásek zasažen do ruky a do břicha.“ ……… No doporučoval bych si článek po sobě přečíst než zase začnete psát hovadiny

    Překlep v roce. Jenže já si nejsem vědom, že bych něco takového v textu odevzdával, a v reportáži tuto pasáž říkal respondent, který tam neříkal rok žádný, natož špatný. Moje první reakce je proto trochu neinformovaná.

    já: A kdo prosím řekl, že jde o září 1939? Toto je pasáž s promluvou respondenta a ať si to pouštím, jak si to pouštím, neslyším, že by něco takového řekl. Tak nevím, kde je ta hovadina.

    on: No reagoval jsem na clanek pod kterym jste podepsany a ktery odkazuje na video: https://www.seznamzpravy.cz/…/v-boji-s-henleinovci… Ale tak v ramci vseobecneho tlachani na netu je to asi v poradku, clanku podobne urovne je tu mraky, horsi by bylo kdyby jste to vydaval treba za nejaky odborny clanek, nebo nedej Buh za vedecke dilo 😀

    Rozumím, takže editor upravoval text a uklikl se. Stane se. Jsem sice žumpa a póvl, ale i žumpa a póvl umí poděkovat za upozornění na své žumpovství.

    já: Aha, tak už je to jasné. Článek byl poté, co jsem ho odevzdal, upravován a doplňován. I o tento překlep. Děkuju za upozornění.

    on: ja netusim komu jste to odevzaval a jak jste to upravoval, kazdopadne jste pod tim podepsan Vy, takze logicky za kravoviny co pisetev clanku jste odpovedny Vy, dal me opravdu vase vylevy nezajimaji.

    A už by mohl být klid, jenže to se zase nechce dát naše dramaturgyně.

    dramaturgyně: Můžu se zeptat, proč volíte tak agresivní tón? Náš redaktor vám odpověděl slušně. Odevzdané texty vždy upravuje editor, to je běžná praxe ve všech médiích. A prostě došlo k překlepu. Mmch vy tu svoji zprávu máte také s chybami. To jen tak na okraj, když jste tak kritický k ostatním.

    já: Nemusíte být hned neurotický. Já jsem se pokusil vám poděkovat za upozornění. Zjistil jsem díky vám, že mnou podepsané text prošel úpravou a doplněním. Za normálních okolností bych se vám teď omluvil za kolegu, který se omylem překlepnul (což chápu, že vám se nikdy nestává a proto i každý jiný musí rovnou psát hovadiny). Ale vzhledem k tomu, že se tu chováte poněkud neurvale, nemá omluva za kolegu valného smyslu. Přeju méně žlučovitý večer.

    No, ke klidu jsme do předvánoční atmosféry na sociální síti těmito přípisy nepřispěli…

    on: Vazeny pane Maresi to ze svoje selhani prezentujete jako chybu nekoho jineho me opravdu nedojima a jen se vas zeptam, opravil jste jiz fatani chybu, ktera je premetem vasich nesmyslnych utoku ?

    já: Má smysl se o tom bavit, když mi evidentně nevěříte? Neopravil. Neupravuji články před publikací, ani je nepublikuji. Nemám přístup do publikačního systému, a tak to musí počkat na zítřek až budou kolegové v práci. Abych se ještě jednou pokusil věc vyjasnit: Pokusil jsem se vám vysvětlit co se stalo, proč byla moje první odpověď jaká byla. Evidentně nepadla na úrodnou půdu. Rozumím tomu, že můžete chápat překlep kolegy, a já se za něj znovu omlouvám, jako moje fatální selhání, když se neuvedl jako spoluautor. Ale nechápu, proč tu vystupujete tímhle tónem. Jsme lidé, překlep se může stát. Ale ikdyž tu budete dál takhle ohrožovat svůj svěrač, kolegové budou v práci až zítra, aby to opravili.

    A tak Vám všem přeju nejenom krásné svátky, ale taky to, aby se Vám setkávání se s lidmi, kterým je hned všechno jasné a hloupí jsou vždycky jen ti okolo, co nejvíc vyhýbalo. A když už na blbce natrefíte, vyveďte ho z rovnováhy svým klidem. Jak říkají Slováci: Trúbirohov treba srať.

    Krásné svátky a těším se na vše příští s Vámi.


  • Vytrol si svého trola!

    Posted on by Jaroslav Mareš

    Dopustil jsem se v očích některých smrtelného hříchu: Natočil jsem reportáž v sovětské raketové základně a neoznačil angloamerický imperialismus za jediného viníka studené války.

    Pochopitelně jsem se stal zaslouženým terčem napravovačů historie. Myslel jsem, že to bude únavné, ale je to spíš zábavné. Vytočit blba, který se snaží vytočit vás 🙂 Pokud vás to zaujme, čtěte dál. Příspěvky byly zkráceny, aby zůstalo to podstatné: Argumenty

    Bob: proc by melo rusko zacinat valku? rusko valku nezacina ale brani se a ukoncuje,

    já: Myslíte drtivé vítězství v bleskovém tažení v zimní válce proti Finsku? Nebo třeba skvělé završení rusko-japonské války v bitvě u Cušimy? Nebo třeba slavně vyhraná krymská válka? Anebo bych ještě rád zmínil oslnivé vítězství v Afghánistánu.

    Bob: proc se jmenujes badatel a ne hlupak?

    Ano, když vám dojdou argumenty, můžete ještě začít nadávat 🙂 Bob odpadl, nastoupil urputnější.

    Peter: Nie je dôvod na tvrdenie že SU chcelo začať tretiu svetovú vojnu. Američania tiež viedli ,,uspešne“ vojny  v Korei,vo Vietname, Iraku, Afganstane či Juhoslávii kde zabíjali ženy ,deti, starcov a používali aj bomby obohatene uránom. A jediný kto v historii použil atómovu bombu boli USA.

    já: Všimni si, že ječíš kvůli něčemu, co jsem vůbec neřekl. „Tady měla začít atomová válka“ a „Rusko chtělo začít válku“ jsou dvě rozdílné věci.

    K Hirošimě a Nagasaki. Japonci si za ně z velké části mohli sami. Před útokem odmítli přijmout tajně zprostředkovanou nabídku USA ke kapitulaci. Jenže Japonci v té chvíli licitovali a očekávali od Rusů „lepší nabídku.“ Na americkou nabídku reagovali „opovržlivým mlčením.“

    A věděl jsi, že kvůli atomové bombě si Stalin rozmyslel útok na Turecko?

    Mimochodem, ty bomby nebyly s obohaceným uranem, ale s uranem OCHUZENÝM. A ten se používá běžně.

    Vysvětlíte mu to a on začne z jiného soudku. Ale omylem vám nahraje na smeč.

    Peter: Stalin nebol rus! A zisti si kto boli členovia politbira a najvyššieho sovietu v tom čase. Ja to viem,ale nenapišem,aby som nebol označeny za…..

    já: Podle této logiky Němci nemůžou za druhou světovou válku a za nacismus, protože Hitler byl Rakušan. Pozoruhodná blbost, že?

    Rusko v posledních letech čím dál tím víc odkazuje a navazuje na zločinecký režim. V tom je ta potíž, kterou nechcete vidět.

    Na závěr jsem si nechal toho nejvzteklejšího, je totiž nejvýživnější. Nejdřív se pustil do jiného diskutujícího a řeč byla o ruské agresi proti Ukrajině. Tady jsem si dovolil šťouchnout upozorněním na jednu drobnost a přilákal tím pozornost trola.

    Ucirak: Na Ukrajine nebojuje regulérna ruská armáda, lebo to už by bolo dávno po vojne a Ukrajina pričlenená k Rusku kde aj z historických prameňov vždy patrila a patrí. Bez Rusov boli Ukrajinci nič a aj vždy budú, západ im nič nedá len ich vyžerie a zotročí do základov. Mimochodom na Ukrajine bojuje ruská menšina ktorá si vybojovala nezávislosť vo východnej časti Ukrajiny, že ich Rusi podporujú a prečo by nie.

    já: Stojí za to zmínit, že ruská menšina se na Ukrajinu přistěhovala poté, co nechal Stalin při umělém hladomoru vyvraždit od dvou do deseti milionů Ukrajinců a oblast bylo třeba „dosídlit.“ A pokud si přečtete příslušné mezinárodní dohody, tak ta garance územní celistvosti, podepsaná Ruskem, tam prostě je. To okecat nejde. Prostě, Putin se chová úplně stejně, jako se choval Hitler. Dodržuje důsledně mezinárodní dohody, a to až do okamžiku, kdy se mu to přestane hodit.

    Ucirak: chápem ťa, aby si mohol fungovať tak musíš trepať, inak by ťa zablokovali, keby si používal vlastnú hlavu + možno si totálne vygumovaný novinárik, keby Putin bol ako Hitler ty idiot český, tak už sme po 3. sv. vojne a z ČR, lepšie povedané z celej EÚ je mesačná krajina vy banda českých idiotov.

    Jeden výlev vzteku ovšem nestačil… zasluhuji nandat víc!!!

    Ucirak: Len toľko ti nepíšem vidím že ty si si s tou tupou sprievodkyňou čo tam vkuse trepala o Rusoch veľmi dobre rozumel, dúfam že vás na to aj školia, lebo ste na smiech, novinárska banda, horší jak tí čo písali Rudé právo, lepšie povedaná rovnaká banda užitočných idiotov.

    já: U nás se říká, že když vám dojdou argumenty, můžete ještě začít nadávat 🙂 …jinak termín „užitečný idiot“ je rovněž ruský, respektive Leninův sovětský, vynález.

    Ucirak už u mých videí nediskutuje. Byl ztlumen.

    Chtěl bych tu říct, že obdivuji ruské klasiky, ruský humor i schopnost ruských obyvatel snášet nesnesitelné. Jako fanoušek kosmonautiky tvrdím, že SSSR vyrobilo lepší raketoplán, než USA. Přijde mi ale, že v Rusku neplatí pravidlo, že národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.


  • Tajemné podzemí odhalíme na Stream.cz už 4. září

    Posted on by Jaroslav Mareš

    Jsem rád, že se mohu konečně pochlubit nejnovějším projektem. Ve spolupráci s Ladislavem Lahodou ze Společnosti pro výzkum historického podzemí jsme připravili dvanáctidílný seriál o podzemních tajemstvích pod našima nohama.

    První díl už zítra večer – Přísně tajné velitelství civilní obrany pod pražskou Letnou, napojené tajným východem na Letenský tunel. Stránky pořadu najdete na https://www.televizeseznam.cz/porad/tajemne-podzemi

    Malou ochutnávku už teď na tomto místě.


  • Tento web, Černobyl a alternativní fakta

    Posted on by Jaroslav Mareš

    Včera se v redakčním systému tohoto webu objevilo upozornění, že mě někdo ocitoval a uvedl zdroj. Zvědavě jsem mrknul na to kdo a vidím obskurní web obchodem s léčivými kameny, čakrami a …články. Ten můj okopíroval celý, komplet i s obrázky. Než jsem na tom webu našel kontakt, zkopíroval další dva. Tak jsem se ozval, že tohle tedy nikoliv. Uznávám, omluvil se, že když si to nepřeju, že to stáhne. Kéž by to u toho skončilo.

    Jenže jsem se navíc dozvěděl, že to přece bylo v poho, že uvedl zdroj. Nic proti citaci přiměřeného rozsahu nemám, ani v nejmenším. Ale tady bych se octnul v sousedství článku, že za černobylskou explozi může americká sabotáž. Že tam Američani propašovali plutonium, že to byla jaderná exploze, že s reaktorem není nic, že dodnes neoprýskal lak na zábradlí… Necituju to přesně, nemám chuť ztrácet nad tím čas podruhé, prostě to byly neskutečně pitomé cancy.

    Upozornil jsem autora, že článek je nesmysl, a že tedy nechci být ani citován. Na prý když já na svém webu napíšu nesmysl, raději ho zdůrazním. A že to jeho není nesmysl, že na každém šprochu je pravdy trochu.

    „Na každém šprochu možná ano, na blbosti nevytvoří část pravdy ani dodatečné označení za šproch,“ pokouším se o evangelizaci. Dozvídám se, že web pouze „posouvá info z Ruska.“ Je to prý od „vysoce postaveného vědce pro soudně experimentální práci v Samaře.“ Začínám chápat, proč jim to v 86. bouchlo. Ještě pár takových vysoce postavených…

    Prosím všechny podobné weby: Vůbec si mě prosím nevšímejte. Jde o dva mimoběžné světy. Svůj obsah na vašich webech ovšem budu nemilosrdně pronásledovat a jsem v tom dobrý.

    Jo a ještě jednu věc jsem se o sobě dozvěděl: „Kodada udělal mnohé, o čem nepíšete.“ Nevíte někdo, co je to Kodada a co udělal, o čem nepíšu? 🙂